Wykwintny alkohol to doskonały pomysł na prezent, zarówno dla bliskiej osoby, jak i dalszych znajomych, a także dla partnerów biznesowych. W jaki sposób dobrać odpowiedni trunek? Jak poruszać się w świecie alkoholi? Postaramy się rozjaśnić nieco tę sprawę w dzisiejszym artykule.

Alkohol, który zamierzamy podarować w prezencie, musi być elegancki i w pewien sposób wyjątkowy.

Bez wątpienia kryteria te spełniają wina ze znanych regionów winiarskich. Ponadto świat win jest tak rozległy i interesujący, że w szerokiej gamie smaków i bukietów z pewnością będziemy w stanie wybrać to jedno, które będzie idealne dla osoby obdarowywanej.

Przy wyborze dobrze jest kierować się przede wszystkim gustem osoby, której chcemy je sprezentować. Warto więc poświęcić chwilę na zastanowienie się, czy dana osoba gustuje w winach wytrawnych, czy też raczej preferuje słodycz w kieliszku, a także zastanowić się nad jej charakterem. Wina też mają swój charakter i doskonale byłoby dopasować je do siebie. Dzięki temu osoba, której wręczamy prezent, będzie wiedziała, że poświęciliśmy jej wiele uwagi i poczuje się naprawdę wyjątkowo.

Gdy wybieramy wino na prezent, warto postawić na klasykę

Da nam to gwarancję wysokiej jakości. Dlatego proponujemy zwrócić uwagę na wina francuskie – Francja jest kolebką światowego winiarstwa i niekwestionowanym liderem na rynku wina. Tutaj wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie są pielęgnowane z czułością i powagą. We Francji doświadczenie i wiedza winiarzy, tzw. „savoir-faire”, oraz wspaniałe i zróżnicowane warunki klimatyczne, czyli „terroir” , stanowią nierozerwalny mariaż, którego owocem są wyśmienite wina.

Dla wielbicieli klasyki polecamy przyjrzeć się winom z dwóch najsłynniejszych i niezawodnych regionów Francji: Bordeaux oraz Burgundii.

To właśnie z Bordeaux pochodzi aż połowa szlachetnych win całej Francji. Wina z tego regionu cechuje niezrównana jakość, a ich bukiety są bogate i pełne. Wina w Bordeaux nierzadko się beczkuje, co powoduje, że oprócz nut owocowych w bukietach pojawią się także nuty drewna, skóry, tytoniu, grzanek czy gorzkiej czekolady. Często można spotkać także aromaty wiśniowe lub śliwkowe z nutami korzennych przypraw. Sprawia to, że Bordeaux będzie doskonałym wyborem dla osób ceniących wina bardziej złożone i mocne w bukiecie.

Doskonałym reprezentantem będzie tu na przykład czerwone wytrawne Chateau D’As Graves.

Warto też postawić na sprawdzoną apelację wina

Apelacja to oznaczenie, które mówi nam nie tylko o tym, z jakiego miejsca pochodzi wino, lecz także jest potwierdzeniem, że uprawa winorośli do produkcji tego wina oraz proces winifikacji przebiegają według bardzo konkretnych wytycznych i spełniają wysokie standardy – określone dla danej apelacji.

Na szczególną uwagę zasługują wina ze słynnej apelacji Saint-Emillion, takie jak Château Tour Puyblanquet Saint Emilion Grand Cru oraz apelacji Haut-Medoc, np. wyśmienite L’Heritage de Chasse Spleen.

Co ważne – wysokiej jakości wina z Bordeaux mają wspaniały potencjał starzenia. To oznacza, że mogą leżeć w domowej piwniczce kilka, a nawet kilkanaście lat, czekając na otwarcie w idealnym momencie.

Co ciekawe, choć pod względem ilości produkcji w Bordeaux królują wina czerwone wytrawne, wytwarza się tu również znakomite słodkie białe wina. Mowa o słynnych na cały świat winach z apelacji Sauternes.

Wina te powstają w specyficzny sposób – białe winorośla, porastające subregion Sauternes, dzięki wilgotnemu klimatowi i mgłom, pokrywają się szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Powoduje ona wysuszenie winogrona i wzrost koncentracji cukru w owocach. Następnie z takich winogron wytwarza się słodkie, likierowe wina o niezwykle bogatych bukietach i ogromnym potencjale starzenia.

Wina z Sauternes mogą czekać na otwarcie nawet ponad 20 lat! 

Chateau D’Arche Grand Cru Classé z 1996 roku jest tego doskonałym przykładem. Ubrane w szatę koloru ciemnego złota z ciepłymi odcieniami karmelu rozwinęło bukiet o wyrazistych, złożonych, a jednocześnie świeżych zapachach wosku i śliwek połączonych z goryczką skórki pomarańczy. Jego elegancki i bardzo harmonijny bukiet jest jak kosz pełen dojrzałych owoców: moreli, mango, śliwek, pigwy… Taki prezent z pewnością docenią koneserzy.

Wina z Burgundii prezentują charakter nieco lżejszy i bardziej subtelny

Lecz nadal jest on bardzo wyrafinowany. Królują tu dwa szczepy winogron: Chardonnay oraz Pinot Noir, a ich burgundzkie interpretacje uchodzą za najlepsze na świecie.

Przy wyborze burgunda warto znać nazwy ważniejszych apelacji, a nawet winnic, gdyż niezwykle zróżnicowane w tym obszarze gleby  i warunki klimatyczne mogą spowodować, że porównując wina z dwóch sąsiadujących winnic, okaże się, że jedno jest wyśmienite, a drugie zaledwie przyzwoite. Z pewnością nie zawiodą nas wina z Côte d’Or („złotego stoku”), czyli z samego serca burgundzkiego winiarstwa. Win czerwonych szukajmy więc w apelacjach z Côte de Nuits, a białych szukajmy w Côte de Beaune.

Będąc przy Burgundii nie zapominajmy o Chablis – te słynne wina ze szczepu Chardonnay rozwijają w bukiecie nuty cytrusów, gruszki, pigwy, jabłka. Są przede wszystkim lekkie, mineralne i rześkie, jak to Chablis Vieilles Vignes Dampt.

Nie ma to jak szampan

Dobrym pomysłem na prezent, szczególnie w okresie świąteczno-noworocznym, z pewnością będzie szampan. To wino jest produkowane przy użyciu tradycyjnej metody, w której (w odróżnieniu od tzw. win musujących) bąbelki powstają w sposób naturalny. Przykładem może być Champagne Cossy, w którego bukiecie znajdziemy jabłka i brzoskwinie ze świeżą nutą mineralności oraz drobne, perliste bąbelki. Nazwa szampan jest jednak zastrzeżona tylko dla win wyprodukowanych w regionie Szampanii.

Warto wiedzieć, że poza Szampanią również produkuje się wina z bąbelkami przy użyciu tradycyjnych metod. Noszą one wtedy inne nazwy – „szampany” z Burgundii lub Doliny Loary noszą nazwę Crémant, a ich cena jest zdecydowanie niższa niż tych z Szampanii.

Doceniane mniej znane

Jeśli osoba, której chcemy sprezentować wino, ceni nieprzetarte szlaki i lubi szukać nowych smaków, warto przyjrzeć się winom z mniej znanych regionów.

Szczególnie ciekawa jest Langwedocja – ta słoneczna kraina na południu Francji posiada doskonałe warunki do upraw winorośli, lecz jako region winiarski zaczęła rozwijać swój potencjał dopiero około 20 lat temu. Tutaj znajdziemy pełne, soczyste, owocowe w bukiecie wina, w których natychmiast można wyczuć ciepły dotyk południowego słońca. Soczystymi nutami wiśni i jeżyn z aromatami przypraw, lukrecji, wanilii i czarnego pieprzu oszołomi nas Syrah La Jeunesse Domaine de la Baume.

Miłośnicy delikatnych win białych z pewnością zasmakują w winach z Alzacji. Tutejsze szczepy, takie jak Pinot Gris, Riesling czy Gewurztraminer dają wina półwytrawne, subtelne, lecz jednocześnie bogate i pełne w bukiecie. Szczególnie ostatni z nich może okazać się strzałem w dziesiątkę w okresie świątecznym.

Gewurtraminer Signature Wolfberger posiada niepowtarzalny, wyrazisty i złożony aromat, łączący w sobie zapachy korzenno-pieprzowe, goździki i owoce cytrusowe. Pojawiają się w nim także nutki owoców egzotycznych, takich jak liczi, passiflora, ananas czy mango. Ma zdecydowany i bogaty bukiet z maślaną nutą. Czyż nie brzmi to jak wino doskonałe do bożonarodzeniowych specjałów?

Poznawanie świata win jest niekończącą się przygodą. Zaprezentowane tu wina i regiony stanowią zaledwie kroplę w morzu wspaniałych smaków i aromatów, które czekają na odkrycie. Degustując wino, możemy poczuć autentyczny charakter miejsc, z których pochodzi. Taka podróż w kieliszku to fantastyczny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.

Autor: Eksperci ze Skarbca Bachusa

Skarbiec Bachusa

Skarbiec Bachusa

Skarbiec Bachusa to historia miłości jej założycielki, Katii, do Francji i francuskich tradycji. Bez wątpienia jednym z istotnych aspektów bogatej i wielowiekowej francuskiej kultury jest wyśmienita kuchnia oraz wino – dwa elementy, które doskonale uzupełniają się wzajemnie. Dziś więc staramy się popularyzować w Polsce jakościowe wina z tej kolebki światowego winiarstwa i szerzyć ideę świadomego picia wina. Samodzielnie importujemy z Francji wybrane przez nas wina, a ich oferta rozrosła się obecnie do około 150 rodzajów, z różnych regionów Francji. Naszych klientów chcemy zaprosić w wirtualną, enologiczną podróż. Wraz z Bachusem możemy więc przenieść się do malowniczej Alzacji lub Doliny Loary, spróbować klasyków Bordeaux i Burgundii, cieszyć się tradycjami Szampanii lub upajać się południowym słońcem Langwedocji, a to wszystko w kieliszku wina. Temat francuskiego winiarstwa jest taki rozległy i interesujący, że każdego dnia uczymy się czegoś nowego, a naszą wiedzę i zamiłowanie staramy się przekazywać tutaj, w Polsce.